Beginnen met hardlopen

Het weer wordt zachter en de avonden worden langer. Een goed moment om te starten met hardlopen. Hardlopen kent veel voordelen. Je bent niet gebonden aan een sportschool of sportclub en je kunt vanuit huis starten. Niet zoveel tijd? Dan loop je een korter rondje. Daarnaast is het natuurlijk hartstikke goed voor je dagelijkse portie beweging en conditie. Naast de voordelen, kent hardlopen ook wat minder goede kanten. Het is een vrij blessuregevoelige sport, vooral beginnende hardlopers zijn vatbaar voor blessures. Onderstaand wat praktische tips die je helpen goed te beginnen met hardlopen!

• Loop niet te hard van stapel. Start vooral in het begin niet te intensief, maar bouw het rustig op. Houd je bijvoorbeeld aan een hardloopschema.  Een hardloopschema is een handig hulpmiddel, maar het allerbelangrijkste is luisteren naar je lichaam. Wees realistisch! De eerste stap is het afwisselen van wandelen en rennen. Je vergroot beetje bij beetje de ren afstand en vermindert je rustmomenten. Daag jezelf uit, maar overdrijf het niet. Houd in je achterhoofd: eerst langer lopen, daarna sneller.

• De praatgrens. Naarmate je inspanning toeneemt versnelt je ademhaling en heeft je lichaam meer zuurstof nodig. In de gaten houden of je niet te hard loopt? Houd als regel aan dat je nog normaal kunt blijven praten en ademen tijdens het hardlopen. Lukt dit niet? Doe dan een stapje terug.

• Neem voldoende rust tussen de trainingen, zodat je lichaam goed kan herstellen. Begin je net met hardlopen? Houd circa 48 uur aan.

• Zorg voor goede hardloopschoenen! Hardlopen is gezond, maar blessures liggen op de loer. Laat je daarom goed adviseren wanneer je hardloopschoenen gaat kopen, zodat je de kans op blessures beperkt.

• Download een app! Je hebt tegenwoordig meer dan voldoendes apps, die bijvoorbeeld de afstand en snelheid bijhouden van je training. Runkeeper is hier een goed voorbeeld van. Na iedere training krijg je te zien hoe lang en hoe snel je hebt gerend, hartstikke motiverend!

Last but not least: zorg voor leuke/ motiverende muziek!

Leave a Reply