Sporten en drinken

Wil je optimaal presenteren, het beste uit je training halen iedere keer weer? Dan is het erg belangrijk om je vochtbalans op peil te houden tijdens het sporten. Hoeveel moet ik dan drinken? Op welke momenten moet ik drinken? Welke sportdranken kan ik het beste drinken? Hieronder een aantal handige weetjes:

 1. Een deel van de vochtbehoefte tijdens het sporten kan voorzien worden door twintig minuten voor de inspanning een groot glas te drinken. Het is beter om het glas in één keer op te drinken in plaats van kleine slokjes. Een grote hoeveelheid passeert de maag sneller en wordt daardoor sneller opgenomen. Kleine slokjes verzamelen zich eerder in de maag waardoor de kans op klotsen in de maag groter wordt. Dit kan je prestatie belemmeren.
 2. Sport je lang achter elkaar (1 uur of langer) onder een hoge intensiteit en verlies je veel vocht, dan is het verstandig om gedurende de inspanning/training te blijven drinken. Drink tussendoor dan weer redelijk wat vocht in één keer.
 3. Breng na de inspanning je vochtbalans weer op peil. Het type inspanning bepaalt hoeveel vocht je weer tot je moet nemen. Daarnaast kun je aan de kleur van je urine veel opmaken. Is deze lichtgeel dan is je vochtbalans in orde. Hoef je na drie kwartier nog niet te plassen of is je urine donkergeel, dan heb je vaak te weinig gedronken.
 4. Voor korte trainingen is het gebruik van water prima.
 5. Voor zware of langdurige inspanningen kan beter worden gekozen voor een sportdrank. De juiste sportdranken leveren een optimale hoeveelheid koolhydraten en vocht, veroorzaken geen maag- en darmklachten en smaken goed.
 6. Er zijn drie soorten dorstlessers:
  Hypotone dorstlessers 0-40 gram koolhydraten per liter;
  • Passeert de maag snel
  • Kan het beste voor de inspanning/ training worden gedronken om ‘klotsende darmen’ te voorkomen.
  • Voorbeeld drankjes zijn; water en sportwater
  Isotone dorstlessers 40-80 gram koolhydraten per liter;
  • Koolhydraten worden snel opgenomen
  • Geschikt voor het aanvullen van koolhydraten voor en tijdens inspanning (zeker ook voor inspanningen van 1 a 1,5 uur)
  • Voorbeeld drankjes zijn; isostar, aquarius
  Hypertone dorstlessers 80-200 gram koolhydraten per liter(hersteldrankje); 
  • Bevatten veel koolhydraten
  • Koolhydraten worden niet snel opgenomen in het bloed en blijven dus langer in de maag. Kan nare klachten (klotsende buik of krampen) opleveren als je deze drankjes voor of tijdens
  inspanning nuttigt.

  • Kan het beste gebruikt worden na inspanning om koolhydraten aan te vullen.
  • Voorbeeld drankjes zijn; AA high energie, Extran orange, frisdranken.
   

Leave a Reply