Sporten met dit warme weer

Een stukje fietsen, zwemmen of wandelen kan prima met dit warme weer. De hoge temperaturen en de felle zon hoeven geen reden te zijn om niet te gaan sporten. Maar wanneer je intensief buiten wilt sporten moet je wel op een aantal dingen letten. Wanneer de temperatuur toeneemt, wordt zweten bijvoorbeeld steeds belangrijker. De overtollige warmte moet namelijk worden afgevoerd. Wanneer je zweetkliertjes vocht produceren, verdampt dat op je huid. Bij die verdamping komt kou vrij, met als gevolg dat je lichaam weer iets afkoelt. Bij hitte heeft je lichaam meer moeite met het afvoeren van die warmte. Je zweet verdampt dan niet meer, waardoor je geen verkoeling meer opmerkt. Je lichaam kan hierdoor oververhit raken. Uiteraard is dit niet de bedoeling! Hierbij een paar tips, zodat je gewoon kunt blijven sporten met warmer weer.

 • Vermijd de middagzon (12:00 tot 15:00)
  Zowel in de ochtend als in de avond is het een stuk minder warm dan midden op de dag. Vermijd daarom zoveel mogelijk de middagzon. Kies er daarom ook niet voor om ’s middags als de zon op z’n felst is een rondje te gaan hardlopen.
 • Drink voldoende
  Tijdens warm weer zweet je extra en verlies je dus meer lichaamsvocht. Het is belangrijk je vochtbalans op peil te houden. Bij een training van maximaal één uur, is water een goede manier om je vochtverlies aan te vullen. Bij langere trainingen, is het verstandig om naast je vocht ook de mineralen en koolhydraten aan te vullen. Isotone dranken zijn hiervoor geschikt.
 • Pas je trainingsniveau aan
  Luister naar je lichaam. Zelfs als je genoeg drinkt en niet op het heetst van de dag sport, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Zorg dat je inspanning niet op de top van je kunnen zit. Voel je je wat verward, duizelig of misselijk stop dan direct en neem je rust.
 • Zorg voor de juiste kleding
  Om goed lichaamswarmte kwijt te kunnen, is de juiste kledingkeuze erg belangrijk. Kies bij voorkeur voor lichte kleuren en goed ventilerende/ luchtige kleding.
 • Zonnebrand
  Smeer niet alleen je gezicht in met zonnebrand, maar alle plekken die worden blootgesteld aan de zon. Ook je benen en armen dus.

Leave a Reply