Padel, de snelst groeiende sport van Nederland

Padel is momenteel een van de snelst groeiende sporten van Nederland en leuk voor spelers van alle leeftijden. Padel is een sport die zich het best laat omschrijven als een combinatie tussen tennis en squash. Deze racketsport is overgewaaid vanuit Spanje en Zuid-Amerika en wint snel aan populariteit in Nederland. Padel wordt gespeeld op een klein tennisveld, dat omgeven is door een glazen wand en hekwerk. Je speelt dit in dubbelvorm, twee tegen twee. Het is een laagdrempelig spelletje dat zowel voor beginners als gevorderden heel aantrekkelijk is. Padel kan binnen en buiten worden gespeeld.

 

Waarom padel?

• Padel is voor iedereen leuk! Jong of oud, beginnend of gevorderd.
• Het is gemakkelijk aan te leren. Ook zonder tennis- of squashervaring. In vergelijking met andere sporten verbeteren Padel spelers hun spel misschien wel het snelste.
• Padel houdt je fit, traint je reactievermogen en zorgt voor een goede oog-hand coördinatie.
• Je speelt padel met vier personen. Er is altijd interactie en plezier.

Spelregels

Scoreverloop
Het scoreverloop bij padel is hetzelfde als bij tennis, namelijk 15, 30, 40 en game. Bij deuce (40-40) moeten twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen.

Bij padelwedstrijden gaat het er meestal om wie als eerste twee sets heeft gewonnen. Een set wordt gewonnen door het team dat als eerste zes games wint, met twee games verschil. Wanneer het 6-6 is, dan wordt er een tie-break gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten, met twee punten verschil.

De opslag (service)
De opslag moet onderhands gespeeld worden. De eerste opslag wordt vanaf de rechterkant geslagen en wordt daarna afwisselend van links en rechts geslagen. De serveerder moet de bal eerst eenmaal laten stuiten in de zone achter de servicelijn voordat men serveert. Bij de opslag geldt dat men de bal onder of ter hoogte van zijn of haar middel moet raken.

De opslag moet zonder het net te raken direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiteren. De bal mag daarna wel de wand raken, maar niet het hekwerk (foutservice). De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand heeft geraakt. Zodra de bal correct in het servicevak heeft gestuiterd en correct is geretourneerd, komen beide speelhelften van 10x10m in het spel. Als de bal bij een eerste of tweede service het net raakt en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld.

Spelverloop
Tijdens rallies mag de bal slechts eenmaal het speelveld raken. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiteren of hem direct uit de lucht te spelen. Als de bal stuitert moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal heeft gestuiterd mag hij de wand of het hekwerk een of meerdere keren raken, voordat hij teruggespeeld wordt. De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of hij kan de bal via de achter- of zijwanden terugspelen.

Als de bal het hekwerk raakt, voordat hij over het net komt, is het een fout. Als de bal via het speelveld over de wand (4 meter) of hekwerk (3 meter) wordt geslagen is het normaal een punt. Soms is er een regel die het spelers toelaat de bal van buiten de baan terug te spelen.

Vind hier de uitgebreide spelregels.

Ook eens padel proberen? Scoor nu je voucher met 50% korting: 1 uur padelbaan huren inclusief rackets & tennisballen bij Bastion Baselaar.

Leave a Reply